Fokus grupa

izložba 10

Herbarij, 2014.

performativne šetnje dokumentirane kao herbarij; projekcije i fotografije; dimenzije promjenjive

Višegodišnji projekt Herbarij započet je kao oporavak od umora i stresa prouzročenog prekarnim radnim i životnim uvjetima. Cilj nam je bio „osloboditi vrijeme” za kontemplaciju i opuštanje.

Knjiga Sanjarije usamljenog šetača više je od reference za Herbarij. Izvodimo Rousseauove željene rutine opisane u petom poglavlju, uzimajući ih kao „instrukcije” koje vode naše šetnje, a pozivamo i „gošće” da nam se pridruže. Razgovori su određeni hodanjem i isprekidani branjem bilja koje djeluje kao Verfremdungseffekt koji nas tjera da primijetimo svoju okolinu.

Uzorci Herbarija ostaju kao tragovi događaja. Dok se trudimo „proizvesti” vrijeme i prostor koji su neformalni i neproduktivni, šetnje su ipak umjetnički projekt i kao takve su instrumentalizirane. „Oslobođeno” vrijeme nije sasvim slobodno, no nije ni otuđeni rad.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb, muzejska savjetnica; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica, Kunsthaus Graz; Nataša Ivančević, zamjenica ravnateljice i muzejska savjetnica MSU Zagreb; Ivan Posavec, fotograf i diplomirani snimatelj; Rainald Schumacher, kustos i direktor, Office for Art, Berlin.

Zatvori

izložba 10

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno