Druga nagrada za 2010. godinu

Dan Oki

izložba 4

Generatio aequivoca, 2008.

video, video bez zvuka; trajanje: 05’

Obrazloženje žirija

Prolazeći u kasno proljeće kraj plaže Bačvice u Splitu Dan Oki primijećuje „čudesnu kompoziciju gomile kupača koja izgleda kao da je namještena od nekog nevidljivog redatelja ili samog proljeća, planete Zemlje ili svemira.” Prizor snima iz velike daljine s teleobjektivom, pa slika djeluje plošno a tijela kupača doimaju se gotovo jednakima. Snimajući na taj način, umjetnik postiže sličnost s Breugelovom panoramom i dinamikom slikarskog izraza Raoula Dufyja.

Obrazloženje žirija

Video rad Generatio aequivoca Dana Okija prikazuje kultnu plažu Bačvice u Splitu. Video-instalaciju velike dimenzije čini jedan jedini kadar, snimljen iz daljine, iznimno jakim teleobjektivom kojim je postignuta praktično dvodimenzionalna, plošna dubina polja koja komprimira više od stotinu stvarnih metara. Kretnje su zgusnute, a pojedini kupači svedeni na zajedničku mjeru. Kompozicija s mnoštvom malih prizora i radnji izravno priziva estetiku velikih europskih renesansnih slikara sjevera, poput Boscha ili Bruegela. Tako se postiže vitalnost prizora, spontanost kojom se gibanje nepregledne gomile kupača organizira u privremeni sređeni sustav i nagovještava postojanje nekog višeg reda koji je pojedincu neshvatljiv. Bilo da je riječ o video projekciji velike dimenzije na zidu, kao sad u postavu izložbe, ili pak maloj na kakav zaslon, rad Dana Okija u svakom je smislu muzejskog formata.

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Nada Beroš, zamjenica predsjednice, viša kustosica i voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost MSU Zagreb; Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani; Ivan Faktor, medijski umjetnik; Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti; Lala Raščić, medijska umjetnica; Robert Storr, dekan na Yale School of Art u New Havenu.

Zatvori

izložba 4

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno