Viktor Popović

izložba 10

Bez naziva (Arhiv ST3), 2017.

instalacija (digitalni ispis, fluorescentne cijevi); upotrijebljena fotografija: Zbirka fotografija Muzeja Grada Splita – Split (fotograf: Ante Roca); 300 x 340 x 5 cm

Rad Bez naziva (Arhiv ST3) nastavak je istoimena projekta započeta 2015. U središtu je novog istraživanja rekontekstualizacija arhitekture iz 1960-ih, konkretno zgrada nekadašnje vojne bolnice u Splitu. U to vrijeme bili su to vrlo napredno i suvremeno opremljeni prostori kako u tehnološkom, tako i u arhitektonsko-dizajnerskom smislu. Predloženi rad svojevrsni je hibrid fotografije i svjetlosne instalacije. Sastoji se od digitalnog ispisa arhivske fotografije interijera bolnice snimljena 1965., neposredno pred otvorenje i stavljanje u funkciju, koji je kao podloga postavljen na zid izložbenog prostora. Na takvu podlogu upotrebom fluorescentnih cijevi konstruirana je forma izometrijskog prikaza koji naglašava konstruktivističke korijene modernizma. Bolnički ambijent izaziva nelagodu koja je dodatno potencirana prazninom snimljenog interijera, ali istovremeno intrigira kao dokument vrlo specifične situacije. Rad propituje poziciju osobne i društvene memorije u odnosu prema nasljeđu modernističke arhitekture.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb, muzejska savjetnica; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica, Kunsthaus Graz; Nataša Ivančević, zamjenica ravnateljice i muzejska savjetnica MSU Zagreb; Ivan Posavec, fotograf i diplomirani snimatelj; Rainald Schumacher, kustos i direktor, Office for Art, Berlin.

Zatvori

izložba 10

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno