10.03.2019.

Pozvani umjetnici 12. izložbe HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost

Međunarodno stručno povjerenstvo, kao i svake godine, također izravno poziva na izlaganje troje autora i/ili autorica, koji dobivaju 7 tisuća kuna za potporu produkcije rada, a ove godine to su: Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i Nora Turato.

 

Andreja Kulunčić (foto: Ivan Kuharić)

Andreja Kulunčić vizualna je umjetnica. Diplomirala je kiparstvo 1991. na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu. Između 1992. i 1994. studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Budimpešti. Svojim radovima na multidisciplinaran i angažiran način propituje različite aspekte društvenih odnosa i društvene prakse. Doživljavajući umjetnički rad kao istraživanje, proces suradnje, sukreiranja i samoorganizacije u svom radu često potiče interakciju s različitim vrstama publike, od koje zahtijeva aktivnu suradnju i „dovršavanje“ djela. Njezin rad je dosad predstavljen na međunarodnim izložbama kao što je Documenta 11 u Kasselu, Manifesta 4 u Frankfurt na Majni, 8. Istanbul Biennial, Liverpool Biennial 04, 3. Tirana Biennial, 10. Trijenale Indije u New Delhiju. Živi u Zagrebu, gdje predaje na Akademiji likovnih umjetnosti na smjeru Novi mediji.
Više o umjetnici: http://www.andreja.org

Vesna Pokas samostalna je likovna umjetnica i članica HDLU-a. Interfakultetski studij Akademije likovnih umjetnosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu završila je 1984., a od 1982. izlaže na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni. U svom radu fokusira se na konkretne prostore, bilo interijere bilo eksterijere, čije zadatosti ispituje i koristi kao polazište za osmišljavanje njihovih privremenih transformacija. Materijali koje integrira u prostor minimalna su intervencija i tek su instrumenti drukčijeg i uopće svjesnijeg doživljavanja njegova karaktera. Ambijent time postaje mjesto kontemplacije njegove vrijednosti i potencijala za posjetitelja. Vesna Pokas živi i radi u Zagrebu.
Više o umjetnici: http://radio.hrt.hr/ep/vesna-pokas-proces/63007/ (Evelina Turković za emisiju Slika od zvuka – Vesna Pokas: Proces)

 

Nora Turato

Nora Turato samostalna je umjetnica. Između 2009. i 2013. studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Gerrit Rietveld u Amsterdamu, a u sklopu sveučilišta ArtEZ u Arnhemu u Nizozemskoj 2016. završila je magisterij grafičkog dizajna Werkplaats Typographie. Dvije je godine provela na rezidenciji na Rijksakademie u Amsterdamu. U posljednje dvije godine izlagala je i/ili izvodila performanse u Beursschouwburgu u Bruxellesu, Kunstmuseumu Liechtenstein, bečkom mumoku, na Manifesti 12 u Palermu, u KW Institute for Contemporary Art u Berlinu, Centre d’Art Contemporain Genève, Bonner Kunstvereinu i dr. Performansi Nore Turato prvenstveno su verbalne recitacije, dinamični monolozi kojima pozornost publike neprestano prebacuje sa sadržaja koji ih suočava s relevantnim temama današnjice na dikciju, zvuk i ambijent. Živi i radi u Amsterdamu.
Više o umjetnici: http://m12.manifesta.org/nora-turato/

Vijesti

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno