17.05.2019.

Otvorena 12. izložba HT nagrada za suvremenu umjetnost

HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je i jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj.

Na 12. HT natječaj za suvremenu umjetnost pristiglo je 286 prijava, od kojih je stručno povjerenstvo odabralo 34 za izložbu, 5 u kategoriji “Za mlade”, a usto su na izlaganje direktno pozvane tri umjetnice (Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i Nora Turato). Na otvorenju izložbe u MSU u petak, 17. svibnja 2019., predstavljeno je ukupno 37 umjetničkih radova koji su konkurirali za najprestižnije nagrade u recentnom vizualnom umjetničkom stvaralaštvu. Na izložbi su najviše zastupljene instalacije, videa i fotografije, a ima i crteža, grafika, skulptura i 3D print objekata.

O izboru radova 12. natječaja odlučivalo je međunarodno stručno povjerenstvo u sastavu: mr. sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnoga povjerenstva; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb i Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

U Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb u večeri otvorenja dodijeljene i otkupne nagrade: prva nagrada Damiru Očku, druga nagrada Andreji Kulučić i treća nagrada Svenu Klobučaru. U kategoriji “Za mlade” nagrada je dodijeljena Nives Žarković, a posebno priznanje Denisu Butorcu.

Peta nagrada – Nagrada publike u iznosu od 10.000 kuna bit će dodijeljena po završetku izložbe radu koji je prikupio najviše glasova posjetitelja, a najsretniji glasač osvojit će vrijednu nagradu – tablet Huawei MediaPad T1 8.0.

Publika izložbu može razgledati do 9. lipnja 2019., a ulaz je slobodan.

Autor fotografija s otvorenja i dodjele: Damir Žižić

Vijesti

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno