Treća nagrada za 2010. godinu

Alem Korkut

izložba 4

Živci, 2009.

kombinirana tehnika (senzori pokreta, elektronički i mehanički dijelovi, željezne opruge, poliuretan); dimenzije promjenjive

Obrazloženje žirija

Skupina „živaca” raspoređena na podu izložbenog prostora povezana je sa senzorom koji reagiraju serijom nepredvidljivih pokreta kad se promatrač pojavi u blizini. Rad se nadovezuje na prethodne izlagane u sklopu T-HTnagrada@msu.hr (Vibrocrteži i Pozdrav), sublimirajući principe na kojima se temelje – interaktivnost i nepredvidljivost.

Obrazloženje žirija

Interaktivna skulpturalna instalacija Živci Alema Korkuta je izazvala raznovrsne reakcije publike i stručnog povjerenstva – uvijek intenzivne. Skupina „živaca”, rasprostrta na podu izložbenog prostora, pokreće se impulsom senzora koji reagira na gibanje: kad im se promatrač približi, pokreće se niz nepredvidivih pokreta. Djelo je dosljedan nastavak Korkutova rada, kojim u naslijeđe klasične skulpture unosi elemente kaosa, neodređenosti i tehničkih inovacija. „Živci” ostaju upisani kao crtež u prostoru na podu galerije i kada nema nikoga u blizini. Rad nastao od jednostavnih gradivnih elemenata i oblika, ostavlja višestruke mogućnosti tumačenja: od iščitavanja neutralnih i/ili društvenih mreža, komunikacije, energetike do naslijeđa minimalne skulpture sedamdesetih ili jednostavne i nepretenciozne igre.

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Nada Beroš, zamjenica predsjednice, viša kustosica i voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost MSU Zagreb; Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani; Ivan Faktor, medijski umjetnik; Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti; Lala Raščić, medijska umjetnica; Robert Storr, dekan na Yale School of Art u New Havenu.

Zatvori

izložba 4

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno