Prva nagrada za 2010. godinu

Jagoda Kaloper

izložba 4

Žena u ogledalu, 2008-2010.

film-video, DVD; trajanje: 48’

Obrazloženje žirija

Rad Žena u ogledalu nastao je spajanjem dvaju medija i postupka – filmske trake i video zapisa. To je autoportret nastao kombiniranjem filmskih inserata od 1965. godine do 2010. u kojima je zabilježeno kako su autoricu vidjeli drugi, te introspektivno snimljenih video radova nastalih posljednjeg desetljeća, kojima autorica bilježi samu sebe.

Obrazloženje žirija

Autorica je u video radu kombinirala isječke iz filmova u kojima je glumila 1960-ih i 1970-ih, te kadrove sebe koje je sama snimila digitalnom kamerom iz ruke u reflektirajućim površinama, promišljajući ih upravo za ovaj rad. Postigla je iznimno zanimljiv i slojevit rezultat. Rad je moguće sagledati s više aspekata: kao veoma razrađenu potragu za identitetom, kao egzistencijalističku studiju ali i kao zapis o vremenu koji vrlo poetično i iskreno otvara vječne teme poput intimnog i javnog, smisla prošlosti, mladosti i starenja. Kolaž filmskih isječaka (nastalih na filmskoj vrpci), montiran tehnikom nevidljivog reza, umjetnica crpi iz velikih filmskih ostvarenja hrvatske i filmografije iz regije. Jagoda Kaloper igrala je glavnu ulogu u nizu važnih pa i kultnih filmova svoga doba (W.R. Misterija organizma DušanaMakavejeva ili Lisice Krste Papića), za neke je dobila ugledne nagrade (Zlatnu arenu u Puli za ulogu u filmu Kuća, B. Žižića). Žena u ogledalu veliki je povratak Jagode Kaloper na hrvatsku umjetničku scenu te će uistinu obogatiti zbirku MSU-a.

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Nada Beroš, zamjenica predsjednice, viša kustosica i voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost MSU Zagreb; Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani; Ivan Faktor, medijski umjetnik; Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti; Lala Raščić, medijska umjetnica; Robert Storr, dekan na Yale School of Art u New Havenu.

Zatvori

izložba 4

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno