Kristina Leko

izložba 1

Zagrebačke mljekarice s vaše desne strane; iz projekta Sir i vrhnje

video projekcija u trajanju: 20’, zidni tekst; dimenzije promjenjive Instalacija je dio dokumentarno-komunikacijskog projekta Sir i vrhnje posvećenog zaštiti zagrebačkih mljekarica.

U posljednjih desetak godina broj mljekarica uvelike opada, kao i količine ne-industrijskog sira i vrhnja, delicije karakteristične za sjevernu Hrvatsku. Mljekarice su ugrožene razvojem trgovačkih lanaca i mliječne industrije s jedne, te nadolazećim europskim regulativama koje će ozbiljno ugroziti do sada uobičajenu kućnu proizvodnju, te prodaju sira i vrhnja na otvorenim tržnicama, s druge strane. Budući da su mljekarice važan element identiteta grada Zagreba, projekt pokreće inicijativu za njihovu zaštitu te ih proglašava kulturnom baštinom.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Tihomir Milovac, zamjenik predsjednice, muzejski savjetnik i voditelj Eksperimentalno-istraživačkog odjela MSU Zagreb; Alanna Heiss, kustosica i osnivačica Centra za suvremenu umjetnost P.S.1 u New Yorku; Ivan Kožarić, umjetnik; Sandra Križić Roban, kustosica i viša znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu; Peter Pakesch, kustos i ravnatelj Universalmuseum Joanneuma u Grazu; Hrvoje Turković, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Zatvori

izložba 1

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno