Nagrada publike za 2017. godinu

Toni Mijač

izložba 11

Vezu (ni)je moguće uspostaviti, 2017.

trokanalna videoinstalacija; HD, boja, zvuk, 7'58'', petlja

Služeći se storytellingom, filmskim jezikom i mizanscenskim odnosima, rad se bavi mogućnostima i ograničenjima individualnog sjećanja kao materijala za rekonstrukciju određenog događaja. Videoinstalacija je ekranizacija događaja kojem smo prisustvovali majka, otac i ja kada sam imao osam godina i živio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kao scenariji za tri filma upotrebljavaju se opisi sjećanja svakog od nas. Tim putem istražujem sličnosti, smetnje i izmjenjujuće dinamike koje se događaju u ekranizaciji, pripovijedanju i fokalizaciji tih zapisa.

Kroz rukovanje odabranom temom i prikupljenim materijalom nastojao sam ploviti među tim nijansama konstrukcije i rekonstrukcije, osvještavati svaki autorski korak, proučavati njegove značajke i naposljetku aktivirati svijest o posljedicama prevođenja sjećanja u govor, zvuk i pokretnu sliku. (Toni Mijač)

 

 

foto: Ana Opalić / video still

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb

Zatvori

izložba 11

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno