Tomo Savić-Gecan

izložba 5

Untitled 2011 (With each passenger who takes a particular taxi in Zagreb, the level of humidity in the exhibition space changes.), 2011.

interaktivna instalacija; dimenzije promjenjive

U svojoj prijavi rada za izložbu Tomo Savić-Gecan dao je sljedeći opis rada: „U galeriji i taksiju nalazi se po jedan interface preko kojeg se odvija interakcija. Rad nije vidljiv osim navedene rečenice. Sva tehnička sredstva koja omogućavaju interakciju nisu vidljiva publici. To je i razlog zbog koga ne prilažem dodatnu dokumentaciju.” I ovom prigodom, Tomo Savić-Gecan stvorio je jednu od svojih (ne)uobičajenih subverzivnih akcija u kojima jasno markira granice prostora – kontekst umjetničke institucije (Muzeja suvremene umjetnosti) i stvarnosti (taksi vozila koji prometuju Zagrebom) ne izlažući ništa osim naslova rada u prostoru izložbe. Praksa mjerenja mikroklimatskih uvjeta u jednoj muzejsko-galerijskoj instituciji ustaljena je svakodnevna aktivnost koja se očekuje i koja doista i funkcionira u svakom muzeju, a Tomo Savić-Gecan izlažući ovaj natpis unosi, kao i inače u svojim radovima, posve novu i drugačiju interakciju između posjetitelja, samog prostora i svijeta izvan zidova muzeja. Ono što se odvija u Gecanovom radu, osim natpisa: „With each passenger who takes a particular taxi in Zagreb, the level of humidity in the exhibition space changes” u prostoru muzeja možda je doista prisutno, no promatraču će ostati nevidljivo. U svom radu Gecan na neki način zbunjuje posjetitelje, ali im istovremeno i nudi izlaz i poveznicu sa stvarnim svijetom.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Evelina Turković, zamjenica predsjednice, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka; Bart de Baere, ravnatelj Muzeja suvremene umjetnosti M HKA, Antwerpen; Dunja Blažević, povjesničarka umjetnosti, direktorica Centra za savremenu umjetnost Sarajevo; Darko Fritz, teoretičar, kustos i umjetnik; Radmila Iva Janković, kustosica MSU Zagreb; Zlatko Kopljar, multimedijalni umjetnik.

Zatvori

izložba 5

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno