Mirjana Vodopija

izložba 11

Tranzicija, 2017.

instalacija (plinobeton, sušene biljke, model auta, aluminijski profili, ugrađeni zvučnici); promjenjive dimenzije

Instalacijom progovaram o svojoj potrebi za bijegom od interijera opterećenog predmetima i o omogućavatelju tog bijega, autu koji time postaje simbol slobode. U Kangoo stane sve nužno: malo sklonište – šator i malen broj nužnih stvari prema popisu koji se, štoviše, s vremenom skraćuje, i to možda obrnuto proporcionalno količini predmeta koja se nakuplja u mojem stanu.

Instalacija je prikaz putovanja. Ako im se približimo, s nekih litica možemo čuti skladbe kojih se sjećam iz djetinjstva, u slobodnoj klavirskoj odnosno saksofonskoj improvizaciji.

Neke su stijene spojene cestama. Jednom od njih auto, kao mostom, prelazi preko ponora, iznad područja praznine koja označava gubitak oslonca u smislu sigurnosti i komoditeta, nužnog da se ostvare prednosti što ih nudi ono s druge strane. (Mirjana Vodopija)

 

foto: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb

Zatvori

izložba 11

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno