Lav Paripović

izložba 12

Totalka, 2018.

video instalacija; HD video, stop-animacija, 47'', 36'', 22'', 58''

Radovi tematiziraju primjere iz nedavne povijesti čovječanstva te biblijsku priču o rušenju babilonske kule. U tehnici stop-animacije projicirana su četiri kratka videa koja u procesu oslikavanja murala bilježe, osim
navedenog uništenja babilonske kule, tri recentne katastrofe koje su odjeknule u medijima te čije ekološke, kulturne i političko-gospodarske posljedice osjećamo i danas. Kao primjer industrijskog zagađenja prikazana je eksplozija nuklearnog reaktora u Černobilu. Sljedeći video prikazuje rušenje nebodera Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, čije su se posljedice osjetile na gospodarskoj socijalnoj i političkoj razini rezultirajući strogim protokolima kontrole građanstva i međunarodnim ratnim sukobima koji i dalje traju. Zadnja projekcija tih je podsjetnik na izgubljeno kulturno nasljeđe koje je uništila Islamska država u sirijskome građanskom ratu 2015. Uništenje dijela grada Palmire, lokaliteta svjetske baštine zaštićenog UNESCO-om, pokušaj je brisanja zajedničke kulture i povijesti te stoji kao primjer nacionalne i vjerske nesnošljivosti.
Termin totalka u kolokvijalnom se govoru uporabljuje za teško oštećenje vozila, no u ovom se slučaju koristi s komičnim predznakom u kontekstu katastrofa uzrokovanih ljudskom rukom koje su nanijele nepovratnu štetu.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

Zatvori

izložba 12

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno