Domagoj Burilović

izložba 12

Teraformiranje, 2019.

digitalni tisak na foreksu; 14 x (80 x 53 cm)

Teraformiranje je hipotetski proces iz terminologije znanosti i znanstvene fantastike, a odnosi se na oblikovanje izvanzemaljskog tla kako bi bilo pogodno za život čovjeka. U radu koristim doslovno značenje termina za suprotan proces: oblikovanje zemaljskog tla kako bi postalo nepogodno (nezemaljsko) za život čovjeka.

Slavonija se kao poljoprivredna regija kolektivno povezuje sa zemljom. Serija fotografija bilježi sve transformacije tla kao rezultat političkog, demografskog, ekološkog, kulturnog i socijalnog stanja regije. Rad obuhvaća tragedije koje su se na neki način utisnule u tlo te tako stvorile neprijateljski pejzaž za život čovjeka: rat (bunker, Ovčara, minska šuma), propalu industriju (Agrokorove oranice, industrijska jezera, stroj za iskop), poplave (probijeni nasip), zanemarenu kulturu, ekološko zagađenje, odumiranje stanovništva, propadanje sela, a što je u konačnici rezultiralo masovnim iseljavanjem stanovništva.

Estetiku gradim fokusom na zemlju i maglu koje ostvaruju atmosferu nepoznatog, nezemaljskog.

Foto postava: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

Zatvori

izložba 12

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno