Marija Plečko, Petra Orbanić

izložba 10

Tebi, o nama, 2014.

kombinirana tehnika (akvarel, olovka, tuš na papiru); dimenzije promjenjive (cca 100 x 1200 cm)

Temelji naše suradnje proizlaze iz prijateljstva i zajedničke fascinacije prirodom, hodanjem, penjanjem i planinarenjem. Misli i osjećaji kroz koje prolazimo potaknute tim aktivnostima manifestiraju se u radovima, no oni nisu samo puka materija i faktografija. Za nas, koje smo aktivni subjekti vlastitih priča, oni su geste, sjećanja i želje. Njima se ne obraćamo drugima, već jedna drugoj i sebi samima. Ipak, svaki je promatrač pozvan doživjeti ih na svoj način. Oni su proizvodi zajedništva dviju individua različitih karaktera.

 

Jezera i rijeke u planinama tako su čisti. I sve se zrcali da više ne znaš je li planina u jezeru samo odraz ili stvarnost. (…) Ima odraza Marije u meni, a vjerojatno ima odraza i mene u Mariji. (…)
Odrazi – obrazi.
Obrazujemo se.
Obraz uz obraz.
Kada prisloniš obraz uz nečiji, odmah ti je toplije… Više se ne obrazujemo za to. Obrazuju nas samo za činjenice. (…) A tko nas obrazuje o toplini obraza uz obraz? Gdje je to mjesto u obrazovanju? A čini mi se nekako najvažnije…

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb, muzejska savjetnica; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica, Kunsthaus Graz; Nataša Ivančević, zamjenica ravnateljice i muzejska savjetnica MSU Zagreb; Ivan Posavec, fotograf i diplomirani snimatelj; Rainald Schumacher, kustos i direktor, Office for Art, Berlin.

Zatvori

izložba 10

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno