Treća nagrada za 2017. godinu

Vedran Perkov

izložba 11

Smetnje, 2017.

videoinstalacija; promjenjive dimenzije

Obrazloženje žirija

Tekst Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, jednog od najprevođenijih dokumenata na svijetu, pretvorio sam u binarni kod osnovnih znamenki 0 i 1, koje sam zatim zamijenio crnim i bijelim kvadratima. Dokument je time pretvoren u vizualni registar. Prikaz se brzo mijenja, čime je postignuta vizualna analogija slična smetnjama na TV prijamniku, tzv. snijeg ili bijeli šum. Crne kvadrate potom sam zamijenio s 10 000 fotografskih portreta odabranih iz dnevnih novina iz cijelog svijeta. Vizualni „ritam” deklaracije time je postao i slika čovječanstva.

Istovremeno, takva progresivna infekcija podacima zasićuje mentalni prostor i opterećuje pojedinca teškim sadržajem; sadržajem koji se, u pravilu, ne može ni procesuirati. Sve su to potencijalni pasivni agresori koji preko raznih kanala dolaze do primatelja i napadaju njegov životni prostor, kontaminirajući ga. (Vedran Perkov)

 

 

foto: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Kad su televizori bili analogni i crno-bijeli, prekid programa izazivao je tzv. snijeg, odnosno smetnje koje su pak izazivale nervozu gledateljima. U digitalnom dobu više nema “snijega” na ekranima, ali zato ima “poplave” informacija. Zapravo je gledatelj, nesvjesno, ponovno u stanju “bijelog šuma”. Vedran Perkov pretvorio je tekst Deklaracije o ljudskim pravima UN-a u binarni kod i potom ga zamijenio crnim i bijelim kvadratićima – smetnjama. Deklaracija o ljudskim pravima tako postaje tehnički element, vizualni podražaj ili čak iritacija – jer više nema osobnosti, razlikovanja dobra i zla, morala i zločina… U obilju informacija koje se svakodnevno slijevaju u našu svijest, prečujemo, previdimo ono bitno, a tisuće fotografija što ih naše oko registrira stapaju se u crne, bezlične kvadrate koji ne dopiru do naših emocija. Svaki dan netko se kune u univerzalna ljudska prava, ali često je to u ustima govornika samo isprazno navođenje fraza i citata, a nama pak apstraktni pojmovi koji se tiču nekih drugih, uglavnom onih koji su nam jako daleko. Snaga rada Vedrana Perkova leži u tome što nas tjera da zastanemo i zapitamo se: što ja danas i ovdje mogu činiti da ovaj svijet bude bolje mjesto, te mu je stoga stručno povjerenstvo odlučilo dodijeliti treću nagradu.

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb

Zatvori

izložba 11

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno