Ana Vivoda

izložba 9

Sezonske radnice u turizmu, 2015.

instalacija; 13 ručno šivanih objekata od japanskog papira, ispis grafitnom olovkom; promjenjive dimenzije

Sezonski rad u turizmu podrazumijeva nisku razinu radničkih prava i sindikalne organiziranosti, a socijalna i egzistencijalna nesigurnost koja iz toga proizlazi snažnije pogađa žensku populaciju koja je uglavnom zaposlena na niže plaćenim radnim mjestima poput sobarica, čistačica, pomoćnih radnica u kuhinji, servirki i slično.

Pregače su šivane prema stvarnim modelima, a na njima su umjesto logotipa ugostiteljskog ili turističkog objekta ispisani fragmenti iskustava, izjava i komentara radnica zaposlenih na sezonskim poslovima. Instalacija je zamišljena kao work in progress koji posjetioci nadopunjuju dopisujući vlastita iskustva sezonskog rada na izložene objekte.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb, muzejska savjetnica; Nataša Ivančević, zamjenica ravnateljice i muzejska savjetnica MSU Zagreb; Rainald Schumacher, kustos, Office for Art, Berlin; Marco Scotini, likovni kritičar i nezavisni kustos, pročelnik Odsjeka za vizualnu, izvedbenu i multimedijalnu umjetnost, NABA, Milano; Sandra Vitaljić, fotografkinja, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb.

Zatvori

izložba 9

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno