Vanja Babić

izložba 11

Rad u kutiji, 2012–2018.

objekt

Rad u kutiji nova je prezentacija rada 5 % za umjetnost koji je nastajao i nadograđivao se od 2012. do 2016. godine izdvajanjem 5 % iznosa od svakog honorara prekarijatskog rada. Upotrebljavanjem tih novčanica za fizički materijal umjetničkog rada vizualizirao sam promjene u vlastitom stavu prema novcu i umjetničkom izričaju te propitao društvenu osjetljivost prema ovoj temi. Rad postaje i svojevrsna štednja izvan bankarskog sustava. Novcu dajem drugi smisao i značaj, a umjetničkim pristupom dobiva na vrijednosti.

Kutija u kojoj je rad zapakiran omogućuje interaktivan pristup: materijale, uokvirene slike, knjige i ostalo može se izvlačiti iz pretinaca. Na taj je način rad tretiran kao da nije izložen, nego arhiviran. Ideja koja prati izlaganje rada u kutiji nastala je kroz odluke opremanja i ulaganja u umjetničke radove, koji na kraju velik dio vremena ostaju sakriveni, skladišteni i pospremljeni u kutije. (Vanja Babić)

 

foto: Vanja Babić

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb

Zatvori

izložba 11

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno