Borko Vukosav, Marina Paulenka

izložba 9

Prazno nebo, 2016.

ambijent; fotografija, knjiga umjetnika i vaza; fotografija: 200 x 200 cm, knjiga umjetnika: 440 x 300 cm, vaza: 150 x 20 cm; promjenjive dimenzije

Na koji način promatrati zemljopisne granice, kao nesavršene i nesvršene strukture prijelaza i odjeljivanja jednakih supstanci, jednakog sastojka zemlje, vode i zraka i na koncu samih zajednica? Područja fizičkih razgraničenja zemalja prikazujemo kakva ona zapravo i jesu. Beznačajni i nedorečeni prizori, priroda koja se opire okvirima i podjeli, poput vlati trave koje prkose u očima vladajućih svojim priprostim postojanjem. Koliko je banalna njihova uloga u imaginarno konstruiranoj ljudskoj zamisli svjedoči neokrnjen, nepokoren, sasvim običan život daleko od civilizacijskih obilježja. Prelazeći granice fizičke, prelazimo i one metaforičke i psihološke, kao muškarac i žena, dva svijeta u jednome, gdje ne postoje granice i jedno se ogleda u drugome.

„Nebo je prazno, a kontinent je nemoćan pred nerješivim problemima. Europa je svuda i nigdje, istodobno je i nada i mit, odgovorna za sve i uz to još za čežnju. Nebo je prazno, a Europa je njegov nadomjestak.” (Richard Wagner)

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb, muzejska savjetnica; Nataša Ivančević, zamjenica ravnateljice i muzejska savjetnica MSU Zagreb; Rainald Schumacher, kustos, Office for Art, Berlin; Marco Scotini, likovni kritičar i nezavisni kustos, pročelnik Odsjeka za vizualnu, izvedbenu i multimedijalnu umjetnost, NABA, Milano; Sandra Vitaljić, fotografkinja, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb.

Zatvori

izložba 9

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno