Treća nagrada za 2015. godinu

Vesna Mačković

izložba 9

Pozdrav, 2014.

videoperfomans; HD video, format 16:9; trajanje: 9’36’’; snimateljica i montažerka: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Godine 1990. doselila sam se u Sisak kao 15-godišnjakinja u iščekivanju svih uzbuđenja gimnazijskih dana i mladosti. Rat i izolacija zbog bolesti koja me zadesila učinili su da grad Sisak nisam stigla ni omirisati. Nakon 13 dugih godina sretne okolnosti u mojem životu učinile su da sam se pozdravljala s izolacijom i bolešću, a i rat je već davno bio iza nas. Činilo se kao bajka kad bi se izgovorilo. Ali priča je drugačija. Grad je bio uništen. Ljudi su prije teško disali zbog velike industrije i zagađenja. Sada su teško disali jer ničega više nema. Željna sunca i upoznavanja mogla sam istraživati ljudske depresije i prazninu očerupanog grada. Znala sam samo… otići. Ovim videoperformansom imaginarno se vraćam u Sisak. Pokušavam se suočiti s gradom i osobnom prošlošću nakon godina izbivanja.

Obrazloženje žirija

Vesna Mačković doselila je u Sisak 1990. kao 15-godišnjakinja, ali bolest i izoliranost joj onemogućuju uspostavljanje komunikacije s gradom i stanovnicima. Nakon 13 godina izlazi iz izolacije, ali u gradu su posve nove okolnosti. Grad je opustošen ratom, industrija je uništena i teške gospodarske okolnosti utječu na stanje depresije i praznine kod sugrađana. Odlazak iz tog grada donosi joj kratkotrajno olakšanje, ali i razmišljanje o građanima i njihovim životnim sudbinama. Performansom koji izvodi u prostoru napuštene Željezare Sisak, ponovno se vraća, ali samo kako bi nam pokazala da se mogu prevladati poteškoće i privremena ograničenja. Suočila nas je s osobnim tjelesnim ograničenjima, ali i snagom da ih odlučnošću duha prevlada i krene dalje, ne obazirući se na prošlost i trenutačne poteškoće. Mjesto napuštene željezare, mizanscen je njenog potresnog i dubokog obračuna sa svim „duhovima” iz prošlosti, kako na osobnoj tako i kolektivnoj razini. Zaključak ove priče je katarzično oslobađanje kroz težak put vlastitog sazrijevanja i rasta. Iako na trenutke uznemirujuća, svakog dotiče snagom istine i iskrom nade.

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb, muzejska savjetnica; Nataša Ivančević, zamjenica ravnateljice i muzejska savjetnica MSU Zagreb; Rainald Schumacher, kustos, Office for Art, Berlin; Marco Scotini, likovni kritičar i nezavisni kustos, pročelnik Odsjeka za vizualnu, izvedbenu i multimedijalnu umjetnost, NABA, Milano; Sandra Vitaljić, fotografkinja, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb.

Zatvori

izložba 9

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno