Tanja Dabo

izložba 12

Popravljanje Ustava Republike Hrvatske, 2019.

digitalni tisak na papiru, rukopisne intervencije; 80 x (21 x 30 cm)

Izvorni tekst Ustava Republike Hrvatske otisnut je crnom bojom.

Sve riječi, dijelovi rečenica i ulomci koje treba dodati u izvorni tekst Ustava otisnuti su crvenom bojom te se uz njih nalazi oznaka „DODATI”.

Dijelovi izvornog Ustava koje treba izbrisati precrtani su i označeni oznakom „BRISATI”.

Zahvaljujem prof. dr. sc. Nevenu Budaku na pomoći u tumačenju meni nedovoljno poznatih povijesnih činjenica u dijelu I. Izvorišne osnove.

Ustav Republike Hrvatske temeljni je dokument koji propisuje načine funkcioniranja države i snažno utječe na živote svakoga od nas. Posljednjih godina Ustav je postao poprište ideoloških prijepora, a napadi na Ustav postali su refleksija negativnih promjena u hrvatskom društvu. Iz svega proizlazi da ovakav Ustav u praksi ne funkcionira i nije dovoljno čvrst temelj države. Treba ga, dakle popraviti.
U radu popravljam dijelove hrvatskog Ustava tako da čuva ljudska prava i slobode, bude demokratičniji, usklađen sa svim civilizacijskim dostignućima, ali i da ispravi mnoge nepravde i zastranjenja zbog kojih smo kao država danas u egzistencijalnoj, moralnoj, političkoj i društveno-ekonomskoj krizi. Uvođenjem ovakvog, Popravljenog Ustava, živjeli bismo u prosperitetnoj socijalnoj i svjetovnoj državi koja počiva na antifašizmu, u kojoj bi cjelokupno školovanje bilo besplatno, a država bi bila dužna brinuti se o socijalnim pravima njenih građana, očuvanju prirodnih bogatstava, umjetnosti, znanosti i kulturi.

Foto postava: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

Zatvori

izložba 12

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno