Zoran Pavelić i Katarina Zlatec

izložba 11

Osunčana mjesta, 2017.

fotodokumentacija performansa; 1 x (70 x 100 cm), 4 x (35,3 x 50 cm)

Performans je izveden u spomen-parku Dotrščina, mjestu najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba, koji se dogodio u vrijeme fašističke okupacije. U izvedbi su sudjelovali posjetitelji parka, nasumično birajući i mijenjajući pozicije u potrazi za svjetlom (produkcija: Virtualni muzej Dotrščina).

„Značenje rada specificirano je lokacijom. Izvode ga ljudi koji ‚stoje u svjetlu’, tako odajući počast onima koji su možda na istim tim mjestima tragično stradali. Izlazak sudionika iz sjenovitog mjesta na osunčano suprotstavlja kategorije svjetla i sjene te govori o općim principima ljudske slobode. Sloboda je uvijek odabir svjetla, a taj odabir potvrđuje svatko od sudionika u performansu. Utoliko izvedba svakog od njih nije samo odavanje počasti, već i potvrda tog osobnog odabira.” (Zoran Pavelić)

 

foto: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb

Zatvori

izložba 11

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno