Stefan Haus

izložba 4

Osnovne škole grada Zagreba (Je li život nešto što treba spasiti?), 2010.

55 fotografija, 5 glazbenih izvedbi (mp3), Orlan Tus: Orlan i abeceda na melodici; Orlan i gitara zajedno u abecedi; Orlan izvodi varijacije na klavijaturama; Orlan se trudi oko abecede; Orlan, flauta i abeceda; dimenzije promjenjive

Rad želi podsjetiti kako je neophodan uvid u izgubljenost veze sa samom biti života i svijeta (u demokraciji, slobodnom tržištu, obrazovnom sustavu, vojno-industrijskom kompleksu, medijskom cirkusu itd.), i upozorava da se treba vratiti osnovama. Osnovne škole su mjesto gdje se počinje od početka (početnice), gdje se uče brojke i slova, ono bez čega je orijentacija nemoguća. Glazbenik Orlan Tus dobio je zadatak da odsvira na klavijaturama, gitari, melodici i flauti glazbenu abecedu (ono osnovno u glazbi). Rad iskazuje želju da Osnove postanu Zakoni. „Ako ih već i poznajemo”, bilježi umjetnik, „valja nam ponovno tragati za njima”.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Nada Beroš, zamjenica predsjednice, viša kustosica i voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost MSU Zagreb; Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani; Ivan Faktor, medijski umjetnik; Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti; Lala Raščić, medijska umjetnica; Robert Storr, dekan na Yale School of Art u New Havenu.

Zatvori

izložba 4

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno