Vlasta Žanić

izložba 3

Okrugli stol, 2010.

pet projekcija na LCD ekranima; sinkronizator, trajanje: 50’8’’; dimenzije konstrukcije od knaufa: promjer 300 cm, visina 250 cm

Okrugli stol nastaje u suradnji s petoro protagonista, koji sjede za stolom i na glavi imaju pričvršćene male digitalne kamere. Snimaju jedni druge, odnosno svi snimaju sve, svatko iz svoje perspektive. Sukladno sadržaju koji se odvija tijekom druženja – međusobnog promatranja i usmjeravanja pažnje – na snimkama, odnosno projekcijama unutar video instalacije, izmjenjuju se lica protagonista. Snimke se ne montiraju niti se na bilo koji način intervenira u strukturu snimljenog materijala. Projekcije unutar instalacije su sinkronizirane i prate prostorne odnose sudionika za stolom. Posjetitelj je smješten u sredinu improviziranog kružnog kina da bi mogao pratiti zbivanje koje se istodobno odvija na svih pet projekcija. Prisiljen je neprestano usmjeravati pažnju i pogled prema onoj projekciji na kojoj se u tom trenutku, prema njegovoj procjeni, odvija najvažnije ili pokušavajući istodobno percipirati sadržaje nekoliko projekcija.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Nada Beroš, zamjenica predsjednice, viša kustosica i voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost MSU Zagreb; Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani; Ivan Faktor, umjetnik; Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti; Peter Pakesch, kustos i ravnatelj muzeja Universalmuseum Joanneum u Grazu; Lala Raščić, medijska umjetnica.

Zatvori

izložba 3

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno