Silvio Vujičić

izložba 4

Oblak, 2010.

kombinirana tehnika (mehanizam, device, magnetit, spinellgrau pigment, pigment od kamenica, motor, kompresirani zrak, električni kablovi, crni papir s nanosom silikona S1); dimenzije promjenjive; robot: 43 x 19 x 15 cm

Crni programirani stroj na zidu izbacuje jednom u satu oblak – bijeli pigment, mješavinu kalcita i japanskog pigmenta dobivenog od kamenica, koji se u Japanu stoljećima koristio u lončarstvu i za šminkanje lica. Oblak ima dva stanja: ono koje se čeka i pojavljuje se nenadano, publika ga udiše i nosi sa sobom, dok je drugo stanje svojevrsna freska u nastajanju, koja se kao rezultat taloženja pigmenta pojavljuje na zidu i podu kao dokumentacija prethodnog stanja. Nastajanje rada prepušteno je programiranom, ali ne i kontroliranom procesu, podjednako nepredvidljivom za publiku, kao i za samog autora. Tragovi na crnom zidu i podu rastu tijekom izložbe kao dokaz protjecanja vremena, dok je sam pigment koji se izbacuje u gotovo plinovitom stanju, posrednik misli o nepredvidljivosti i nestalnosti.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Nada Beroš, zamjenica predsjednice, viša kustosica i voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost MSU Zagreb; Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani; Ivan Faktor, medijski umjetnik; Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti; Lala Raščić, medijska umjetnica; Robert Storr, dekan na Yale School of Art u New Havenu.

Zatvori

izložba 4

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno