Druga nagrada za 2009. godinu

Marijan Crtalić

izložba 3

Nevidljivi Sisak – Fenomen Željezara, 2009.

kombinirana tehnika (alegorijski friz od šest kolor printeva, 600 x 110 cm; arhivske fotografije, c/b, dvadeset i jedan drveni okvir (svaki 42 x 42 cm); foto-dokumentaristički kolaž, kolor print, 680 x 208 cm; Industrijski raj, projekcija filma, DVD (trajanje: 20’); kopije autentičnih pisanih dokumenata, kolaž fotografija i kataloga tvorničke proizvodnje, kataloga likovnih kolonija; fotoanimacija, DVD (trajanje 60’, petlja)

Obrazloženje žirija

Cilj projekta ukazivanje je javnosti, a naročito struci, na problem stanja sisačke kulturne baštine, odnosno pokušaj njezine rehabilitacije i zaštite te integriranja u svojevrsnu kulturno-turističku ponudu grada. U fokusu projekta je fenomen kako se sisačka Željezara odnosila prema tadašnjem samoupravno-socijalističkom radniku i umjetnosti, a naročito problem skulptura nastalih njihovom suradnjom i to u sklopu likovnih kolonija koje su se kontinuirano održavale od 1971. do 1990. godine. Skulpture su izrađene u postrojenjima te potom postavljene na javnim prostorima u radničkom naselju Željezare Sisak (Sisak predgrađe). Propašću Željezare, ali i većine sisačkoga gospodarstva u privatizacijsko-pretvorbenim malverzacijama, polako propada i sam grad. To se stanje odražava i na području kulture, a pogotovo u odnosu spram javne spomeničke baštine.

Obrazloženje žirija

Marijan Crtalić približava promatraču atmosferu socijalističkog zanosa, arhivirajući i interpretirajući ono što se proizvodilo u željezari i njezinoj umjetničkoj koloniji u Sisku, inače rodnom gradu umjetnika. U filmu „Industrijski raj” intervjuira radnike koji svjedoče o povijesnom iskustvu – vremenu nastanka skulptura u umjetničkoj koloniji i vremenu danas. Umjetnik okuplja na jednom mjestu dokumentarni materijal (arhivske fotografije, izresci iz novina, dokumenti), sučeljavajući ga s aktualnim trenutkom, predstavljenim fotografijom, dizajnom i videom. Crtalić ne optužuje, on radije spaja kvalitetu kreativnosti kao prateću kategoriju samoupravnog socijalizma i kreativnost u umjetičkom smislu. S druge strane, ne osporava učinak ideologije koja za sobom ostavlja trag: kao napušten pogon, ali i kao korodiranu željeznu skulpturu. Umjetnik artikulira potrebu afirmiranja očuvanja kulturne baštine, bez obzira na ideološki kontekst.

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Nada Beroš, zamjenica predsjednice, viša kustosica i voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost MSU Zagreb; Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani; Ivan Faktor, umjetnik; Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti; Peter Pakesch, kustos i ravnatelj muzeja Universalmuseum Joanneum u Grazu; Lala Raščić, medijska umjetnica.

Zatvori

izložba 3

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno