Mario Matoković

izložba 12

Neizvjesni prostori I, 2018.

trokanalna video instalacija; HD video, 5.1 surround zvuk, 6'

Rad prikazuje krajolik u nestajanju, odnosno novom nastajanju. Reakcija je to na kontinuirano zanemarivanje i destrukciju Slavonije kao dijela cjeline koji je, gledano iz vlastite perspektive, prepušten samom sebi i kao takav odumire. Politička apatija dovela je do toga da se dio Hrvatske, nekada potenciran kao žitnica Europe, pretvara u pustinju ili u ono što je nekad bio – dno Panonskog mora, u svojoj srži muljevit i plodan. Planirano iseljavanje, dugoročni odlazak stanovnika, nebriga centralistički nastrojene vlasti doveli su do gotovo potpune rezignacije žitelja koji obitavaju na ovim prostorima najčešće uz frazu „valjda tako mora biti”.
U radu problematiziram promatranje i statičnost u trenucima kada je potrebna reakcija na rastuće društvene, ekonomske i ostale probleme.
Dokle smo spremni i voljni samo promatrati događanja koja se izravno ili neizravno odražavaju na našu sadašnjost i budućnost?
„Amnesia is the constant sea, we swim in it all the time!” (John Akomfrah)

 

Foto postava u MSU: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

Zatvori

izložba 12

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno