TREĆA NAGRADA ZA 2018. GODINU

Sven Klobučar

izložba 12

Mrtvi, 2019.

tuš, tempera, akvarel na papiru; 17 x (30 x 42 cm), 2 x (21 x 30 cm)

Obrazloženje žirija

Wolfgang Gring imaginarni je lik koji se prvi put pojavljuje 2017. na mojoj izložbi Eto… u dubrovačkoj galeriji Otok u sklopu Art radionice Lazareti te je od tada manje-više stalno prisutan u mom radu. Wolfgang Gring grobar je više od 400 godina. Nije ni živ ni mrtav. Živi život, odnosno smrt „svojih” pokojnika. Ne zna ništa drugo. Rad Mrtvi predstavlja zapravo crteže pokojnika, duhova, živih mrtvaca koje Wolfgang Gring evidentira iz hobija i strasti, kao da skuplja sličice. Svaki duh ima ime i neku karakteristiku – najčešće gdje i u koliko sati se može vidjeti, poput duha Hermana koji se uvijek oko 2:30 sati pojavljuje ispred prozora ili duha Oskara koji od 1971. čeka red u krematoriju.
Radovi djeluju poput inscenacije dijela sobe Wolfganga Gringa.

 

Foto postava: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Serija crteža u boji Svena Klobučara “Mrtvi”, dojmljiv je spoj izvrsno izvedenog, filigranskog klasičnog crteža i elemenata popularne kulture, poput karikatura iz horror filmova. Smrt je posljednji tabu civilizacije koja je nastala na nekropolama, a kažu da će tako i završiti. No, smrti, užasu, strahu ne može se prići ispružene, otvorene ruke, nego samo groteskom i crnim humorom, kao što čini Sven. Groteskne grimase pokojnika, duhova, živih mrtvaca, predstavljaju fiktivne ni žive ni mrtve anonimne junake svijeta koji živi u strahu od ništavila. Likovi su zarobljeni u svom obličju, u vremenu i bez mogućnosti bijega: iz obličja, iz vremena i od smrti.

Stručno povjerenstvo:

mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

Zatvori

izložba 12

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno