Nagrada publike za 2008. godinu

Tanja Deman

izložba 2

Mjesto boravka, 2007/8.

petnaest lasera, računalo, sustav optičkih prijamnika, stage haze; dimenzije promjenjive; produkcija: ART_LAB_KONTEJNER/stručni suradnici: Ivan Marušić Klif, Josip Pokrajčić/snimanje i obrada zvučnih sekvenci: Nives Sertić/tehnička podrška: Vedran Parać/zahvale: Božidar Keretić, Vision

Tehnički gledano prostor rada Mjesto boravka je interaktivan, ali namjera mu je da prostor sam postaje živi organizam koji reagira u konstelaciji elemenata: ljudsko tijelo-svjetlo-senzor-zvuk. Visinom svjetlosne plohe laserskih snopova dodiruju se točke presijecanja krvotoka i limfe kod čovjeka u uspravnom položaju, čineći organski dio instalacije. Sastavni dio instalacije je zvuk, odnosno zvučni artefakti naše civilizacije, koji se aktiviraju fizičkim presijecanjem laserskih snopova. Ovim suodnosom se nastoji stvoriti komprimirani prostor tjelesnih, kulturnih i društvenih impulsa koji kontinuirano reagiraju jedan naspram drugog provocirajući percepciju i svijest o našoj prisutnosti u dotičnom mjestu i prostoru.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Peter Pakesch, zamjenik predsjednice, kustos i ravnatelj Universalmuseum Joanneuma u Grazu; Alanna Heiss, kustosica i osnivačica Centra za suvremenu umjetnost P.S.1 u New Yorku; Ivan Kožarić, umjetnik; Sandra Križić Roban, kustosica i viša znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu; Tihomir Milovac, muzejski savjetnik i voditelj Eksperimentalno-istraživačkog odjela MSU Zagreb; Hrvoje Turković, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Zatvori

izložba 2

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno