Neven Petrović

izložba 8

Kulisa, 2013-2014.

digitalna fotografija, inkjet print, arhivski papir; 17 x (66 x 100 cm)

„Rodnom gradu pristupam kao životnom prostoru koji poznajem iskustveno, ali gradsku svakodnevicu mapiram osvještavajući vlastitu dugogodišnju izmještenost iz grada. Pri tome izostavljam vlastite biografske (memorijske) poveznice uz lokacije koje svjedoče o prostornim transformacijama. Najočitije promjene u morfologiji prostora vidljive su na periferiji kao posljedica razvoja suvremenog grada i potrošačkog društva (benzinske crpke, autopraonice, trgovački centri), što su ujedno i, u augeovskom smislu, primjeri nemjesta. Osim periferno, Požega je u seriji obuhvaćena i centralno. Arhitektura i prostor obrađuju se kroz žarišne točke društvenih odnosa i funkcija, ali i kroz neizbježnu prostornu komparaciju granica javnog i privatnog prostora. Svaka zatečena radnja zabilježena fotografijama djelomično je i očekivana, odnosno ,isplanirana’.

Zajednički element svim fotografijama serije prirodni je orijentir, odnosno prostorni marker – Požeška gora. Osim što se na fotografijama javlja kao lajtmotiv u stražnjem planu, kao kulisa, ona kartografski kontekstualizira, odnosno identificira i generičku arhitekturu nemjesta s periferije.”

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb, muzejska savjetnica; Peter Kogler, multimedijski umjetnik, Akademija likovnih umjetnosti München; Leonida Kovač, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb; Igor Španjol, kustos, Moderna galerija, Ljubljana; Leila Topić, kustosica MSU Zagreb.

Zatvori

izložba 8

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno