Sanja Bachrach-Krištofić, Mario Krištofić

izložba 4

Izbliza i osobno, 2008-2010.

kombinirana tehnika (fotografije, video, dnevnički zapis, dokumentacija o gradnji kuće, stol i stolica); dimenzije promjenjive (minimum 900 x 300 cm, maksimum 1300 x 350 cm)

Ambijentalna instalacija Izbliza i osobno nastala je kao reakcija na nemogućnost običnog građanina, tzv. malog čovjeka, da istinski i ravnopravno sudjeluje u urbanom planiranju grada. Naime, posljednjih nekoliko godina hrvatske županije i gradovi donose nove generalne urbanističke planove. Premda GUP određuje na kojim je površinama moguće graditi unutar određenih veličina i smjernica, često se događa izglasavanje „točkastih nadopuna” ili „aneksa” za objekte od tzv. javnog ili općeg interesa. Reakcije javnosti ne izostaju: podrške, prosvjedi, akcije, izložbe. Unatoč tome, naglasak je na suptilnoj kritici: samo prikazivanje dijelova doživljenog iz osobnog rakursa pokazano je kako bi djelovalo na osobni stav i doživljaj gledatelja. Rad je zamišljen kao ambijentalna instalacija koja se sastoji od simboličnog prikaza kuće s vrtom i ljudi koji u njoj žive.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Nada Beroš, zamjenica predsjednice, viša kustosica i voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost MSU Zagreb; Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani; Ivan Faktor, medijski umjetnik; Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti; Lala Raščić, medijska umjetnica; Robert Storr, dekan na Yale School of Art u New Havenu.

Zatvori

izložba 4

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno