Jana Dabac

izložba 12

Intimna udaljenost, 2018.

crno-bijela fotografija; 24 x (50 x 75 cm)

Intimna udaljenost

Udaljenost koja okružuje čovjeka formira prostor.[1]

Prostor koji nas okružuje podijeljen je u nekoliko zona. Zone u koje ulazimo javni su i društveni prostori, a osobna i intimna zona, uključujući teritorij vlastitog tijela, prostori su koje nosimo sa sobom gdje god idemo i najnepovrediviji su oblik teritorija. Radijus određene zone ovisi o okolnostima i kulturološkim faktorima.

U stanu u kojem sam boravila za vrijeme umjetničkog boravka u Kremsu ušla sam vrlo oprezno. Smatrala sam taj prostor društvenim s obzirom na to da sam ga dijelila sa svim umjetnicima koji su ondje bili prije mene. U ovakvim situacijama ljudi često mijenjaju svoje prostorne potrebe pa sam to u početku i sama činila. No kako su dani prolazili počela sam osjećati potrebu da prostor učinim više svojim. Nije prošlo mnogo vremena – potpuno sam ga posvojila. To je postalo mjesto gdje sam konstantno imala kontrolu nad svojim teritorijem. Zona mog osobnog prostora proširila se, a dokaz je bio osjećaj slobode u vrijeme mog boravka.

Ova serija fotografija portret je mog osobnog prostora.

[1] Proksemija (Edward T. Hall) je studija o upotrebi prostora i posljedicama koje gustoća populacije ima na ponašanje ljudi, komunikaciju i društvenu interakciju.

Foto postava: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

Zatvori

izložba 12

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno