Amela Frankl

izložba 12

I to će proći, 2017.

performans, graviranje na zidu električnom brusilicom, zvuk; cca. 5'

Performans I to će proći temeljim na priči o eksponatu izloženom u Memorijalnom muzeju Spomen područja Jasenovac: o prstenu na čijoj su unutrašnjoj strani ugravirane riječi „I to će proći”. Ispričala mi ju je poznanica, pokušavajući me utješiti, no ona je u meni izazvala nemir. Morala sam saznati sve o prstenu. U polumraku muzeja u Jasenovcu, na dnu staklene vitrine s predmetima logoraša, pronalazim jedva vidljivi prsten. Saginjem se prema vitrini. Slabo svjetlo ne dopušta mi da vidim ni njegovu unutrašnjost ni gravuru. Pred očima mi bliješte slova s male elektroničke legende. Tko je bio vlasnik tog prstena? Kako je u neljudskim uvjetima, pod prijetnjom smrću, imao volju i snagu upisati riječi ohrabrenja, sačuvati nadu i vjeru u kraj mržnje? Kome je ova izreka upućena? Činjenice s legende ne otkrivaju mnogo. O vlasniku nisam saznala ništa. Zauvijek će ostati anoniman. Ali ne i njegova snažna, ohrabrujuća gesta.

Želim je izvući iz mraka muzejske vitrine, svratiti na nju pozornost, glasno i pod intenzivnim svjetlom. Ugravirati je kao što je to učinio nepoznati logoraš iz Jasenovca. Da, i nakon sedamdeset godina, uvjerena sam kako je to potrebno učiniti. Ovdje i sada.

Foto: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

Zatvori

izložba 12

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno