Luiza Margan

izložba 3

Ground Work, 2009.

instalacija: video projekcija (dokumentacija performansa) na zidu, trajanje: 5’; objekt „Usta na usta”: staklenke; stol s manjim objektima: „Razni mali korijeni” (drvene kutije, grančice s korijenjem s dijelovima od grafita); tekst; dimenzije promjenjive

Potraga za vezom s vlastitim korijenima započinje istraživačkim putovanjem u Bugarsku i rezultira umjetničkim radom u kojemu Luiza Margan na pomalo ironičan i duhovit način poistovjećuje zemlju kao simbol identiteta i zemlju kao vlasništvo, odnosno potencijalni kapital koji donosi osobnu dobit. Promjene koje su se dogodile padom komunističkog režima, mnogim obiteljima, pa tako i njezinoj omogućile su povrat konfisciranih imanja, ali zbog već generacijama drukčijeg načina života, nasljednicima nekadašnjih vlasnika, obrada zemlje kao mogući izvor prihoda više nije prihvatljiva opcija života, ali još uvijek ostaje mogućnost da ju prodaju. U sveopćoj financijskoj krizi to i samoj umjetnici pomaže da nastavi školovanja na likovnoj akademiji. Kombinacijom različitih medija (crteži, fotografije, instalacije, objekti, video), umjetnica bilježi državne i privatne politike karakteristične za razdoblje tranzicije.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Nada Beroš, zamjenica predsjednice, viša kustosica i voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost MSU Zagreb; Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani; Ivan Faktor, umjetnik; Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti; Peter Pakesch, kustos i ravnatelj muzeja Universalmuseum Joanneum u Grazu; Lala Raščić, medijska umjetnica.

Zatvori

izložba 3

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno