Tin Dožić

izložba 12

GoldRush, 2018.

multimedijalna instalacija; promjenjive dimenzije

Rad GoldRush polazi od pitanja odnosa geologije planete Zemlje i elektronskih uređaja. Ovim radom želim se orijentirati na materijalnost digitalnih medija, točnije osobnih računala. U dobu antropocena i u postindustrijskom društvu javlja se obilje odbačenih i (planirano) zastarjelih osobnih računala, koja nakon perioda korisnosti završavaju u reciklažnim dvorištima i odlagalištima otpada. Ona često bivaju transportirana u siromašnije zemlje i ondje predstavljaju ekološki problem. Također, Zemljini resursi eksploatiraju se u svrhu izrade dijelova potrošačke elektronike. Pitam se koliko su digitalni mediji meki, a koliko se temelje na tvrdim, opipljivim resursima proizašlim iz zemlje, pribavljenim rudarstvom.

Rad je orijentiran na prisustvo zlata – prirodnog metala i objekta materijalističke požude – u dijelovima osobnih računala (procesorima, radnoj memoriji, grafičkim karticama, modemima i konektorima). Rad upućuje na alkemijsko djelovanje, ekstrakciju vrijednog metala iz otpada elektronike koja je nekoć također bila statusni simbol.

Foto postava: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

Zatvori

izložba 12

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno