Kristina Marić

izložba 12

Dune – pješčani planet, 2019.

HD video, 9'20''

Autorica ostavlja žuti trag na snijegom prekrivenim dinama u neposrednoj blizini litavsko-ruske granice. Bijeli prizor indicira distopijski svijet u kojemu je označavanje teritorija postalo samo sebi svrhom. Apsurdan čin metaforičkog uriniranja po pustinjskom krajoliku i državnoj granici tih je i intiman komentar na hermetičku zatvorenost fizičkog i mentalnog prostora.
Ljudi, kao i životinje, imaju specifično teritorijalno ponašanje. Štitimo svoj posjed od invazije pripadnika iste vrste kako bismo osigurali svoju hranu, savili gnijezda i reducirali konkurenciju. U životinjskom svijetu označavanje urinom uobičajen je i univerzalan znak. Linije ocrtane uslijed graničnih sporova ili pak krvavih susreta u ljudskom svijetu brzo prelaze granicu fizičkog prostora i postaju okovi koji ograničavaju slobodu i um. Odgovor je na svako označavanje te vrste izbjegavanje, izolacija i strah, koji će implicirati opetovano iscrtavanje teritorija.
Čak i kada putujemo na drugi planet, vođeni smo opsesivnom potrebom za ekspanzijom i stjecanjem moći dok su nove spoznaje i saznanja sekundarni.

Foto postava: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

Zatvori

izložba 12

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno