Hrvoje Mitrov

izložba 11

Duhovi, 2018.

akrilik na ogledalu; promjenjive dimenzije

Stara ogledala, što u sebi nose pamćenje na brojne odraze, dolaze u funkciju slikarskog platna, u koje su metaforički uključeni i svi bivši odrazi. Ogledala su položena licem prema gore, sugerirajući nebo, odnosno simboličan odraz lica iz prošlosti. U njih upisujem svoj odraz.

Formom prizivajući ideju duha, otvaram u ogledalu prolaz u njegovu unutrašnjost. Naglašavajući kontrast spram realna odraza, podsvijest ilustriram svemirom u negativu. Ona s vremenom počinje proizvoditi strukturu, budući da je jasno kako ima za cilj tek potvrditi samu sebe. Njezinu strukturu predlažem kao presliku svemira, zato što je njihov cilj identičan i zato što njezina apstrakcija odgovara njegovoj, što bi mogao biti i jezik na kojem komuniciraju duhovi. Dvostruka je realnost ogledala pogodna platforma takve komunikacije. (Hrvoje Mitrov)

 

 

foto: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb

Zatvori

izložba 11

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno