Božena Končić Badurina

izložba 3

Čuvari, 2009.

performans, aktualni čuvari na izložbi diskretno ulaze u prostor posjetitelja na otvorenju izložbe, za vrijeme trajanja izložbe

Čuvari na izložbama obično nastoje biti što manje primjetni i diskretni, ne ometati posjetitelje u razgledavanju. No, posjetitelji su istovremeno itekako svjesni prisutnosti čuvara i znaju da bi odmah spriječili njihovo neprimjereno vladanje kratkim upozorenjem. Tijekom otvorenja izložbe T-HTnagrada@msu.hr, čuvari mijenjaju uobičajeni način ponašanja, naglašavajući vlastitu prisutnost u prostoru. Češće nego inače ulaze u vidno polje posjetitelja, na trenutak mu se previše približavaju, stoje mu iza leđa i remete mu intimni prostor kako bi izazvali diskretan šum u uobičajenom kontekstu izložbe, rubni (ne)događaj.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb i viša kustosica; Nada Beroš, zamjenica predsjednice, viša kustosica i voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost MSU Zagreb; Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani; Ivan Faktor, umjetnik; Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti; Peter Pakesch, kustos i ravnatelj muzeja Universalmuseum Joanneum u Grazu; Lala Raščić, medijska umjetnica.

Zatvori

izložba 3

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno