Neven Petrović

izložba 6

Billboard, 2012.

fotografija; dimenzije: 50 x 70 cm

Billboardi, veliki reklamni panoi, smješteni su u ruralna nenaseljena područja. Nasilno su izvučeni iz urbanog konteksta te vizualno i simbolički narušavaju okoliš.

U urbanim sredinama ljudi su postali naučeni filtrirati takve nametnute informacije, dok se u okolini koja je u našem sjećanju rezervirana za prirodu, nameću i postaju objekti i poruke koje prve zapažamo. Površina od 12 četvornih metara nadjačala je tisuće kvadrata prostora polja i šuma. Njihovim poništavanjem, fotografiranjem profila, vizura prostora se „čisti”. Istodobno se, odabirom pozicije fotoaparata, određuje pejzaž u pozadini.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb; Bart De Baere, ravnatelj Muzeja suvremene umjetnosti Antwerpen; Dunja Blažević, povjesničarka umjetnosti, direktorica Centra za savremenu umjetnost Sarajevo; Darko Fritz, teoretičar, kustos i umjetnik; Radmila Iva Janković, kustosica MSU Zagreb; Zlatko Kopljar, multimedijski umjetnik; Evelina Turković, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka.

Zatvori

izložba 6

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno