Viktor Popović

izložba 9

Bez naziva (Arhiv ST 3), 2015.

instalacija; digitalni ispis na papiru 500 x 500 cm, uokvireni digitalni ispisi na papiru, grafitni štapići 8 x (44,5 x 44,5) cm, arhivske fotografije

Tema je rada problematika urbanih prostora grada Splita izgrađenih 1970-ih i 1980-ih godina koji uz Dioklecijanovu palaču tvore značajan segment današnjeg identiteta grada. Urbanistički projekt za novi dio Splita nazvan Split 3 predstavlja vrijedan primjer dobro promišljenog urbanizma u Hrvatskoj koji nažalost nikada nije realiziran do kraja. Značajan dio pripreme rada sastojao se od arhivskog istraživanja građe koja se danas nalazi na nekoliko lokacija, s obzirom na to da Urbanistički zavod Dalmacije i većina velikih izvođačkih tvrtki više ne postoji. Odluka da u radu upotrijebim fotografije idejnog projekta, a ne današnje izvedeno stanje urbanističkog zahvata nastala je prvenstveno kao želja da se osvijesti značaj takvog promišljanja i nesrazmjer s današnjom situacijom.

Obrazloženje žirija

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU Zagreb, muzejska savjetnica; Nataša Ivančević, zamjenica ravnateljice i muzejska savjetnica MSU Zagreb; Rainald Schumacher, kustos, Office for Art, Berlin; Marco Scotini, likovni kritičar i nezavisni kustos, pročelnik Odsjeka za vizualnu, izvedbenu i multimedijalnu umjetnost, NABA, Milano; Sandra Vitaljić, fotografkinja, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb.

Zatvori

izložba 9

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno