Prva nagrada za 2017. godinu

Vinko Vidmar

izložba 11

17. studenoga 2017., 2017.

video; boja, zvuk, 20'34'' kamera, montaža: Toni Balog

Obrazloženje žirija

Tretirani metal pripada raspršenim topovskim granatama te je postupno pronalažen po zidovima, namještaju i dvorištu po kojem hodam. Tri su granate pale redom na auto ispred kuće, krov kuće i dvorište. Jedna je osoba smrtno stradala, druga je teško ranjena. U toj sam kući rođen i odrastao.

Ispiranje šrapnela i odvajanje prljavih čestica s metala prema njegovoj izvornoj namjeni i čistoći izmjenjuje strukturu osobnosti i karakter „čišćenog” materijala. Misaono-motorički proces ispiranja šrapnela dovodi tretirani objekt do propitivanja njegove moralnosti i počinjenog grijeha zbog samoga postupka kojem je podvrgnut. Osjećaji, misli i emocije kao višak u materijalu. (Vinko Vidmar)

 

 

foto postava: Ana Opalić

Obrazloženje žirija

Antropologija poznaje brojne drevne rituale pročišćenja – prakse kojima se, suvremenim rječnikom rečeno, oslobađamo trauma, prošlih ili sadašnjih. U tom je duhu nastao i video-rad Vinka Vidmara u kojem se čiste šrapneli skupljeni u vlastitom dvorištu i na zidu kuće u kojoj je odrastao. Kirurški precizno neznane ruke ispiru te stare ostatke koji su ostavili ožiljke: prva granata pala je na auto ispred kuće, druga na krov, treća u dvorište. Bilo je smrtno stradalih. Neke rane vrijeme ne zaliječi – trebamo posegnuti za arhaičnim obredom: očistiti ono što je donijelo razaranje i smrt, znači očistiti i sebe od pridruženih negativnih emocija. Od 17. studenoga 2017, kada je video-rad nastao, za Vinka Vidmara otvorene su drugačije mogućnosti: može izliti prljavu vodu u dvorište i krenuti pročišćen u svijet; ili se gušiti u naslagama prošlosti. Nema dvojbe što mlada osoba odabire. Odnos prema minulim zbivanjima kroz ritual čišćenja kao metafore skidanja slojeva koje vrijeme neminovno nanosi mijenjajući oblik, u čemu je stručno povjerenstvo prepoznalo važnost ovoga rada te mu dodijelilo prvu nagradu, daje nam misliti o cilju prema kojem namjeravamo krenuti, ako već nismo sigurni kojim smjerom.

Stručno povjerenstvo:

Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb

Zatvori

izložba 11

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno