21.04.2018.

Otvorena jedanaesta izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost

Foto: Bojan Mrđenović

U petak, 20. travnja 2018., u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb otvorena je izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, koja već jedanaestu godinu nudi presjek novog umjetničkog stvaralaštva.

Nastala u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Hrvatskog Telekoma, ova natječajna izložba najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj, a u prilog njezinom značaju idu i brojke. U proteklih 11 godina na natječaj HT nagrade prijavljeno je preko 2.500 radova, od čega je na izložbi, uključujući i ovogodišnju, izložen 371 rad. Nagrađeno je i otkupljeno 30 radova, koji čine dio rastuće Zbirke HT nagrada – MSU Zagreb, a 10 umjetnika i umjetnica dobili su Nagradu publike, nagradu koja nije otkupna i služi umjetnicima kao poticaj za daljnji rad. Uspješnu suradnju MSU-a i HT-a obilježilo je i prošlogodišnje zajedničko pokretanje prvog digitalnog muzeja u Hrvatskoj: artt.hr, web platforme koja objedinjuje najbolje radove autora suvremene umjetnosti prijavljenih na natječaj HT nagrada – MSU Zagreb u zadnjih jedanaest godina.

Od 236 radova pristiglih na jedanaesti natječaj, međunarodno stručno povjerenstvo (u sastavu: mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica, ujedno i predsjednica stručnoga povjerenstva; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, i Ana Škegro, kustosica MSU-a (u odsustvu Ivane Kancir, više kustosice MSU-a)), izabralo je 33 rada, što uz troje pozvanih umjetnika čini ukupan broj od 36 umjetničkih djela koja su izložena u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Foto: Bojan Mrđenović

Što se tiče medija umjetničkog izražavanja, na ovogodišnjoj izložbi u najvećoj su mjer zastupljeni video radovi, fotografski ciklusi te instalacije. Za razliku od prethodnih izložbi, jedanaesta predstavlja i veći broj slikarskih djela, a tu su još i crteži, grafike, ambijenti, jedan audio rad i performans. Raspon tema je, kao i obično, vrlo velik, no kako je članica povjerenstva HT nagrade i autorica postava izložbe Ivana Kancir primijetila: „Izbor je šarolik; odabrani radovi kroz različite medije i tematske cjeline govore o našem društvenom, privatnom i javnom, kulturnom, ekonomskom i umjetničkom trenutku. Prisutni su kritički komentari na lokalne i globalne društvene probleme, na politizirano društvo i ekološke fenomene. Autori se osvrću i suočavaju s umjetničkim i kulturološkim nasljeđem, propituju svoje pozicije i svoje uloge tražeći mjesto pod suncem. Možda i više nego prethodnih godina uočljiva je i snažna potreba za osvrtanjem unatrag, ne samo odabirom medija već i tematskim određenjem. Svojevrsna rezignacija nakon devalvacije kulturnih, ekonomskih i općeljudskih vrijednosti u svijetu potencirane kratkoročnosti i prolaznosti.“

„S obzirom na dosadašnju praksu, ovaj nam se koncept čini jako dobar jer svake godine dobivamo širok uvid u hrvatsku suvremenu umjetničku scenu. Drago nam je da nam se javljaju umjetnici svih izričaja i svih generacija’, rekla je na otvaranju izložbe HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti i predsjednica stručnog povjerenstva izložbe Snježana Pintarić.

Na otvaranju je bila i Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma koja je istaknula kako MSU i HT spaja ljubav prema kreativnosti. „Svjesni smo da bez ulaganja u kreativnost nema napretka našeg društva. HT kao predvodnik digitalizacije u Hrvatskoj godinama ulaže u jačanje hrvatske umjetničke i kulturne scene. Posljednjih 11 godina u hrvatsku kulturu uložili smo više od 35 milijuna kuna, od čega je u projekt ‘HT nagrada – MSU Zagreb’ uloženo više od 13,5 milijuna kuna. Novost ove godine je aplikacija Cultural Places, jedinstvena platforma koja povezuje sve muzeje, galerije i kulturna događanja u Hrvatskoj i u svijetu. Posjetiteljima ove izložbe aplikacija će poslužiti kao jedinstveni vodič i osigurati cjelovito korisničko iskustvo“, rekla je Nina Išek Međugorac.

Foto: Bojan Mrđenović

Izložbu je otvorila Nevena Tudor Perković, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i izrazila je zadovoljstvo što je kreativnost još jednom u centru pažnje.“Potreba i obaveza države i javnih financija svakako jest da ulaže u kulturu i umjetnost. Međutim, bez potpore donatora, mecena, turističkih i gospodarstvenih subjekata i zapravo svih nas koji sudjelujemo u ovome društvu većeg kulturnog razvoja ne može biti“, upozorila je Tudor Perković.

Publika će imati priliku razgledati izložbu sve do 13. svibnja 2018., a ulaz na izložbu je, već tradicionalno, slobodan. Tijekom trajanja izložbe, međunarodno stručno povjerenstvo će, od 36 redom izvrsnih radova,  odabrati tri: za prvu nagradu u iznosu od 75.000, drugu za 45.000 i treću za 40.000 kuna. Otkupljeni radovi postat će dio fundusa MSU-a, odnosno Zbirke HT nagrada – MSU Zagreb. No, ovo je izložba u kojoj i publika odlučuje. Četvrta nagrada – Nagrada publike, u iznosu od 10.000 kuna bit će dodijeljena po završetku izložbe radu koji je prikupio najviše glasova posjetitelja, a najsretniji glasač osvojit će posebnu nagradu – Huawei tablet  T1 8 inch Pro.

Vijesti

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno