18.04.2018.

Nominirani

Odabrano ukupno 36 radova

Od 236 radova pristiglih na jedanaesti natječaj HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, međunarodno stručno povjerenstvo (u sastavu: mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica, ujedno i predsjednica stručnoga povjerenstva; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, i Ana Škegro, kustosica MSU-a (u odsustvu Ivane Kancir, više kustosice MSU-a)), izabralo je radove koji će biti predstavljeni na ovogodišnjoj izložbi. Uz troje pozvanih umjetnika, izabrana su 33 rada, što čini ukupan broj od 36 umjetničkih djela koja će biti izložena u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb od 20. travnja do 13. svibnja 2018.

Izabrani su, abecednim redom:

Babić, Vanja, Rad u kutiji

Bavoljak, Darko, Izlozi

Bratoš, Mara, Ljubav i život žene

Deman, Tanja, Potopljeni vrtovi

Dragičević, Edvin, Iluzija sigurnosti

Durić, Dajana, Boravište praznine

Fišer, Robert, Crvotočina 2

Golub, Momčilo, Četverokuti

Ivković, Tea, Arhiv praznine

Katušić, Krešimir, Spona

Kipke, Željko, Antiprogetto turistico per l’Acquatorio di Rovigno (Turistički antiprojekt za rovinjski akvatorij)

Knežević, Vladislav, Završni krug

Kožul, Kristian, Forensic Folklore///Pathogenesis

Križanović, Viktorija, Three Voices

Malčić, Ivica, Ten Years Later, 366 dnevničkih crteža od 1. 1. 2016. do 31. 12. 2016.

Martinis, Dalibor, Galerija suvremene umjetnosti / Zagreb, 1. travnja 1974. / fragment, Data Recovery

Matijević, Tihomir, Platon gleda Simpsone

Mihaljević, Niko, Need Your Love So Bad

Mijač, Toni, Vezu ni(je) moguće uspostaviti

Mitrov, Hrvoje, Duhovi

Pavelić, Zoran i Zlatec, Katarina, Osunčana mjesta

Perkov, Vedran, Smetnje

Priselac, Dino i Zaplatić, Silvia Roberta, 4 godišnja doba

Rasol, Jasenko, Blijeda slika

Sobota, Damir, Naan

Šolman, Dario, Obilazak galerije s publikom

Škofić, Goran, Na plaži

Todorović, Predrag, Utisnuto

Tudek, Ivan, Arhitektura

Vehabović, Zlatan, Galena Sarkofagen / Tamno bijela Zemlja

Vidmar, Vinko, 17. studenoga 2017.

Vodopija, Mirjana, Tranzicija

Živković Kuljiš, Loren, Studije automatskog modeliranja

Pozvani umjetnici koji, prema odabiru stručnog povjerenstva, izravno sudjeluju na izložbi su: Mihael Giba, Dunja Janković i Zlatan Vrkljan.

Ove će godine najveći broj radova na izložbi predstavljati video radovi, poput filma Završni krug Vladislava Kneževića i Vezu ni(je) moguće uspostaviti Tonija Mijača u pokušaju rekonstrukcije sjećanja. Video instalacija Oči su prozori pozvane umjetnice Dunje Janković prikazivat će se za vrijeme izložbe na medijskoj fasadi MSU-a. Video radove brojem slijede fotografski ciklusi poput onih Mare Bratoš, Jasenka Rasola i Tanje Deman. Velik će broj umjetnika izložiti instalacije i multimedijalne instalacije kao što su Platon gleda Simpsone Tihomira Matijevića, Tranzicija Mirjane Vodopije i Forensic Folklore///Pathogenesis Kristiana Kožula. Za razliku od prethodnih izložbi, jedanaesta će predstaviti veći broj slikarskih djela poput onih Zlatana Vehabovića, Predraga Todorovića i pozvanog umjetnika Zlatana Vrkljana. Na izložbi će također biti zastupljeni crteži Ivice Malčića, grafike Edvina Dragičevića naziva Iluzija sigurnosti i audio rad 4 godišnja doba Dine Priselca i Silvije Roberte Zaplatić. Dajana Durić radom Boravište praznine kreirat će specifičan ambijent, a Robert Fišer radom Crvotočina 2 igru za oči.

Podsjećamo da će tijekom trajanja izložbe međunarodno stručno povjerenstvo dodijeliti tri otkupne nagrade autorima/autoricama najboljih radova: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna i treću nagradu u iznosu od 40 tisuća kuna. Otkupljeni radovi će postati dijelom već bogate zbirke MSU/HT. O četvrtoj nagradi odlučuje glas publike, a autoru rada dodjeljuje se iznos od 10 tisuća kuna kao poticaj za daljnji rad. Nagrada publike nije otkupna.

Vijesti

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno