28.02.2017.

Otvorenje izložbe, 10. ožujka 2017. u 20 sati

Pozivamo vas u Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u petak, 10. ožujka 2017. u 20 sati na otvorenje jubilarne HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, natječajne izložbe nastale u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Hrvatskog Telekoma, koja već 10. godinu ima za cilj otkriti i promovirati ono najbolje, najuzbudljivije i najnovije od hrvatske suvremene umjetnosti. Izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, koja se proteklih deset godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni, najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj.

Najveći broj radova na jubilarnoj izložbi će predstavljati instalacije, poput one pozvanog umjetnika Igora Rufa koja nosi zanimljivo ime Frizerski salon za brdo, ili pak radovi umjetnika Viktora Popovića, Luke Kedže, Alema Korkuta, Fokus Grupe, Irene Frantal, te multimedijske instalacije, kao što je primjerice rad pozvanog umjetnika Davora Sanvincentija pod nazivom Nedefinirana divljina, te rad Daniela Kovača. Zatim slijede video radovi, video instalacije i filmovi, radovi priznatih umjetnika, kao što su Darko Fritz, Igor Grubić, Josip Pino Ivančić, Denis Krašković, Nadija Mustapić, Dan Oki, te Renata Poljak. Za razliku od prethodne tri izložbe na kojima je bio veliki broj fotografskih radova, na ovogodišnjem izdanju bit će predstavljene tri fotografske serije, autorice Tjaše Kalkan, te autora Jasenka Rasola i Borka Vukosava. Od preostalih radova, na izložbi ćete moći pronaći i manji broj radova u mediju crteža, poput onih autorica Jelena Bando, Ines Matijević Cakić te dvojca Marije Plečko i Petre Orbanić, slike Martine Grlić i Lea Kadelea, objekte autora Ivana Fijolića, Lane Stojićević i Vlaste Žanić, te jedan ambijent – onaj pozvanog umjetnika Duje Jurića pod nazivom Pasaž. Za vrijeme izložbe na medijskoj fasadi MSU-a prikazivat će se rad Brandscapes autora Nevena Petrovića.

Tijekom trajanja izložbe međunarodno stručno povjerenstvo odabrat će tri rada kojima će biti dodijeljene otkupne nagrade: prva nagrada u iznosu od 75.000, druga u iznosu od 45.000 i treća u iznosu od 40.000 kuna. Otkupljeni radovi postaju dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, odnosno Zbirke HT @ MSU. Otkupne nagrade bit će dodijeljene u petak, 07. travnja 2017. u prostoru izložbe HT nagrade.

Četvrta nagrada – Nagrada publike, u iznosu od 10.000 kuna, dodjeljuje se umjetniku ili umjetnici čiji rad za vrijeme izložbe osvoji najviše glasova publike. Nagrada publike nije otkupna i dodjeljuje se umjetniku kao poticaj za daljnji rad.

Vijesti

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno