30.04.2018.

HT nagrada – razgovori: Vanja Babić, Dajana Durić, Tea Ivković

Prostor HT izložbe, srijeda, 2.5.2018. u 17 sati

Izložba 11. HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, koja je otvorena do 13. svibnja 2018., donosi još jedan razgovor s umjetnicima i umjetnicama predstavljenima na izložbi. Nakon susreta s Mirjanom Vodopijom te parom Dinom Priselcem i Silviom Robertom Zaplatić, ove srijede razgovarat ćemo s Vanjom Babićem, Dajanom Durić i Teom Ivković, prema izboru Kluba mladih MSU.

Posebno za ovu izložbu Vanja Babić, umjetnik s diplomom  Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, izradio je kutiju s pretincima dizajniranima za pohranjivanje njegovog rada „5% za umjetnost“. U periodu od 2012. do 2016. Vanja je izdvajao 5% iznosa od svakog honorara i koristio ga kao materijal za svoj umjetnički rad. Time je vizualizirao promjene u vlastitom stavu prema novcu i umjetničkom izričaju te propitao društvenu osjetljivost prema ovoj temi.

Foto: Vanja Babić

Foto: Vanja Babić

Temeljem japanske estetike i filozofije wabi-sabi, uz koju se vežu pojmovi kao što su skromnost, nestalnost i pročišćenost forme, Dajana Durić gradi specifičnu prostornu instalaciju „Boravište praznine“. Njezin rad pruža ne samo vizualne nego i olfaktivne podražaje punim i praznim vrećicama čaja na platnu te čajem rasutim po prostoru. Bjelina instalacije sugerira prolaznost te prazninu u kontemplativnom smislu. Dajana je završila preddiplomski studij Likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te slikarstvo i eksperimentalnu tkaninu na Akademiji likovnih umjetnosti u Varšavi.

Foto: Sunčana Stone

Foto: Sunčana Stone

Običaj zaštite namještaja Tea Ivković, diplomirana grafičkarka, u instalaciji „Arhiv praznine“ reducira na predmet prekrivanja – najlon koji samo imitira prepoznatljive obrise namještaja. Lebdeći namještaj blijeda je slika izvornika zbog čega se može smatrati analogijom za mentalni prostor napuštenih ideja.

Foto: Tina Kadoić / Cultural Places

Što to povezuje ove umjetnike, na koji se način odnose prema svakodnevnici i što u njoj iščitavaju, saznajmo u srijedu, 2.5. u 17 sati. Vidimo se!

Moderatorice: Sara Dragoljević, Ema Marača i Dina Tudor, članice Kluba mladih MSU.

Ulaz na izložbu i popratne programe je slobodan.

Vijesti

MSU ZAGREB

Avenija Dubrovnik 17
10000 Zagreb, Hrvatska

UTO–NED: 11–18 sati
SUB: 11–20 sati
PON i praznici: zatvoreno